Bild: En snokhane som tar till sig de sista solstrålarna för dagen, bland grenarna i en enbuske. Dalkarlskärret, Uppsala, 3/4 2025

Nu har våren kommit på allvar och våra Reptiler och Amfibier är i full gång med parningsbestyr. Det har blivit ett antal besök till Dalkarlskärret strax utanför Uppsala där en välkänd övervintringsplats ligger. Det är fantastiskt vad tolleranta dessa djur är med tanke på den mängd människor som besöker platsen. Alla besökare respekterar tyvärr inte djuren och klampar runt mer än nödvändigt, men ormarna kommer fram igen så snart det lugnat ner sig. Ett par besök till Angarn, Uppland, har det också blivit.
Många är ganska leriga när de kommer upp ur idet, men så snart de ömsat skinn kommer deras vackra färger och mönster fram. Just vid Dalkarlskärret är det några få Huggormar, men desto fler Snokar. Närheten till vattnet gynnar förstås Snokarna.
Först kommer hanarna fram för att vara uppvärmda när väl de mycket större honorna gör entre, om man ska få en chans att para sig. Det gäller att vara frammåt när de väl kommer, och det resulterar i rena nystan av ett antal hanar på varje hona.

Bild: Parning. Flera hanar uppvaktar en stor hona. Dalkarlskärret, Uppland, 3/4 2025

Huggormarna och Snokarna använder samma övervintringsplatser tillsammans, men så fort parningsbestyren är över sprider de ut sig på stora områden.

Bild: Huggorm just uppkommen från dvalan med lerrester över hela kroppen. Angarn, Uppland, 23/3 2025

När Huggormarna väl ömsat kommer deras färger fram i all sin kraft. Då börjar hanarnas brottningsmatcher för att visa sin dominans och få chansen att para sig.

Bild: En nyösad hane solar sig i i en glänta bland Enbuskarna. Dalkarlskärret, Uppsala, 3/4 2025

Både Kopparödlorna och Skogsödlorna tar del av den varma vårsolen. Skogsödlorna ligger ofta i det varma fjolårsgräset eller på trädgrenar och dylikt, mendan kopparödlorna är lättast att hitta när de passerar en stig.

Bild: Kopparödla

Bild: Skogsödla

Även Groddjuren börjar komma fram. Större och Mindre Vattensalamander dyker upp i vattendragen. Grodor och paddor beger sig till vattendragen för sin högljudda lek, som bara pågår några få veckor.

Bild: Hane Av Mindre Vattensalamander

Bild: Hona av Mindre Vattensalamander

Bild: Hane av Större Vattensalamander

Bild: Hona av Större Vattensalamander

Bild: Åkergroda

Bild: Vanlig Groda

Bild: Vanlig Padda

Hanarna av både Mindre och Större Vattensalamander utvecklar en fantastisk lekdräkt, som sedan försvinner då de
återgår till ett liv på land. Nedan kommer ett par bilder på dessa under sin tid som landlevande i fuktig undervegetation.

Bild: Större Vattensalamander under sin landfas.

Bild: Mindre Vattensalamander under sin fas som landlevande.